599 TL ve Üzeri Siparişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ

05323205057

TAVUKÇULUKTA SUYUN VE SULUĞUN ÖNEMİ.

Kümeslerimiz için doğru suluk seçimi ve sulukların doğru kullanılması.

Kümeslerimiz İçin Doğru Suluk Seçimi.

Kümeslerde yemlikler kadar suluklar da önemlidir. Suluklar her zaman temiz olmalıdır. Kümes içine belli aralıklarda ve hayvan sayısına orantılı olarak bırakılmalıdır.

Tavukçulukta Suyun Önemi

Su olmadan yaşam olmaz. Yaşamak, büyümek ve üremek için her canlı suya ihtiyaç duyar. Bir sürüde oluşan sağlık sorunları bir hastalık etkeni ile ilgili olduğu gibi kimi zaman suyun eksikliği veya kirliliği sebebiyle de olabilir.

Bir kümeste hayvanlara verilen içme suyunun kalitesiz olması ya da kümes içinde suluk dağılımının eksik ya da düzgün olmayışı önce verimsizliklere, sürüde bir örnekliğin (aynı şekilde olma) bozulmasına ve ardından da pek çok sağlık sorununa yol açar.

Civciv, piliç, tavuk, horozlar, hindiler ve diğer canlılar tüm yaşamları boyunca kesintisiz olarak temiz, taze içme suyuna ihtiyaç duyar. Bir kanatlı vücudunun %70 ile 85 ve bir tavuk yumurtasının %74 kadarı sudan ibarettir. Bu nedenle su alımındaki azalma veya vücuttan atılan suyun artması çok önemli bir sağlık sorununun işareti olabilir. Yeni bir kümese taşınan civciv, tavuk ve piliçler orada hemen suya ulaşabilmelidir.

Herhangi bir hayvan su ihtiyacını sağlamak için şu üç yoldan su alır:

Doğrudan doğruya su içer,

Yem yerken yemin içerdiği sudan faydalanır,

Metabolik faaliyetler sırasında hidrojen içeren organik besin maddelerinin oksidasyonu ile meydana gelen suyu (metabolik su) kullanır.

Su, tavuklar için çok önemli bir besin maddesi olduğu kadar aynı zamanda bir mineral kaynağıdır. Genellikle tavuk yetiştiriciliğinde diğer parametreler (genetik, donanım, yem ve yem katkıları vs.) üzerinde daha fazla durulmuştur. Bunun içindir ki son birkaç yıla kadar tavuk içme suları üzerine çalışmalar yapılmamıştır.

Normal hava koşullarında hayvan yediği yemin yaklaşık 2 katı su tüketir. Bu miktar hayvanın verimine, büyüme eğrisine, yaşına bağlı olarak (gençlerde) daha da artabilir. Hava sıcaklığı arttığında normal tüketimin 3 katı hatta 4 katına çıkabilir.

Su tüketiminin düzgün olması hayvanlardan azami verimin alınmasını sağlar. Tüketimin her gün kontrol edilmesi, olabilecek problemlerin erken teşhisinde yardımcı olur. Tüketimdeki ani düşme kümeste bir problem olduğunu gösterir.

Suyun beslenme görevinin dışında tavuk metabolizmasında çok önemli işlevleri vardır:

Gıdaların sindirilmesi: Tavuklar yemi aldıktan sonra kursakta ıslatıp yumuşatmada, sindirim sisteminden geçişi esnasında, sindirilmesinde ve vücuda taşınmasında suyu kullanır,

Vücut ısısını ayarlamada: Akciğer ve hava keselerinden geçerek buharlaşma yolu ile vücut ısısını ayarlar,

Tavukların vücut ağırlığının %58’i (bir haftalık civcivlerin %85’i), yumurtanın %74’ü su olup ayrıca lenf ve kan sisteminde,

Vücut atıklarının atılmasında önemli rol oynar,

Hayvanın tedavisinde su kullanılır.

Suyun Temizliği

Başarılı bir tavukçuluk için öncelikle su kaynağının temiz olması gerekir. İçme suyu temiz bir kaynaktan temin edilmelidir. Temiz su, kümese kadar geldiği yollarda kirlenmemelidir. Kümes içindeki su dağıtım boruları da temiz olmalı ve suyun kirlenmesine yol açmamalıdır. Bütün hayvan işletmelerinde olduğu gibi tavukçulukta da hayvanların içeceği su; insanların içtiği su kadar temiz olmalıdır.

Belirli zamanlarda suyun gelip geçtiği ve aktığı çeşitli yerlerden su örnekleri alınmalı ve suyun mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri yaptırılmalıdır. Su sistemi içinde oluşan birikintiler sistem içinde bir tabaka oluşturur. Bunlar hem suyun kalitesini bozar hem de hayvan sağlığını tehdit ederler.

Kümes içindeki boru içleri ve su tankları kümesin boşaldığı dönemlerde temizlenip arıtılmalıdır. Suluk temizlikleri sürekli olarak yapılmalıdır.  

 

En kaliteli tavuk suluğu modelleri için tavuk sulukları ürün listesine gidin. En uygun fiyatlı tavuk suluğu modellerini orada bulabilirsiniz. Tavukların sağlıklı olabilmesi için temiz su kaynağından su içmesi gerekiyor.

03 Eki 17:18
Whatsapp Destek
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.